środa, 2 marca 2011

Cupcakes

Uwielbiane przeze mnie i moje dzieci! Słodkie, pyszne, a przede wszystkim - prześliczne!





Składniki (na 12 babeczek):
  • 125 g cukru,
  • 125 g mąki,
  • 125 g masła,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżeczki wanilii w proszku,
  • 3 łyżki mleka,
  •  łyżeczka proszku do pieczenia.
Wykonanie:
Zmiksować cukier, masło w temperaturze pokojowej, mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, wanilię i jajka. Do otrzymanej masy dodać mleko i dalej miksować.
Masę przelać do papilotek włożonych do formy na babeczki (lub muffinki). Każda papilotka powinna mieć wielkość filiżanki do herbaty.
Formę włożyć do piekarnika i piec w 200° przez około 20 minut.

Składniki na krem:
  • 100 g masła w temperaturze pokojowej,
  • 500 g cukru pudru,
  • łyżeczka wanilii,
  • 5 łyżek słodkiej śmietanki kremówki.
Wykonanie:
Zmiksować na krem śmietankę, dodać cukier puder, wanilię i masło – zmiksować.
Można dodać parę kropel barwnika spożywczego w dowolnym kolorze, aby zmienić kolor kremu. Udekorować krem według uznania. Pomocne będą – kolorowe posypki cukiernicze, drobno posiekane owoce kandyzowane, żelki itd.

2 komentarze:

  1. jedna poprawka: są prześliczne tylko jeśli ktoś ma talent do dekoracji :) ... i nie trzęsie mu się ręka przy wyciskaniu kremu ze szprycy

    pzdr

    OdpowiedzUsuń
  2. Musza byc przepyszne i do tego tak ladnie wygladaja! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń