Składniki (na 12 babeczek):
- 125 g cukru,
- 125 g mąki,
- 125 g masła,
- 2 jajka,
- 2 łyżeczki wanilii w proszku,
- 3 łyżki mleka,
- łyżeczka proszku do pieczenia.
Zmiksować cukier, masło w temperaturze pokojowej, mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, wanilię i jajka. Do otrzymanej masy dodać mleko i dalej miksować.
Masę przelać do papilotek włożonych do formy na babeczki (lub muffinki). Każda papilotka powinna mieć wielkość filiżanki do herbaty.
Formę włożyć do piekarnika i piec w 200° przez około 20 minut.
Składniki na krem:
- 100 g masła w temperaturze pokojowej,
- 500 g cukru pudru,
- łyżeczka wanilii,
- 5 łyżek słodkiej śmietanki kremówki.
Zmiksować na krem śmietankę, dodać cukier puder, wanilię i masło – zmiksować.
Można dodać parę kropel barwnika spożywczego w dowolnym kolorze, aby zmienić kolor kremu. Udekorować krem według uznania. Pomocne będą – kolorowe posypki cukiernicze, drobno posiekane owoce kandyzowane, żelki itd.
jedna poprawka: są prześliczne tylko jeśli ktoś ma talent do dekoracji :) ... i nie trzęsie mu się ręka przy wyciskaniu kremu ze szprycy
OdpowiedzUsuńpzdr
Musza byc przepyszne i do tego tak ladnie wygladaja! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń