czwartek, 24 lutego 2011

Ciasto z orzechami i śmietankowym kremem


CIASTO
1/2 kg mąki (3 szklanki)
1/2 kostki margaryny
1/2 szklanki cukru pudru
2 jajka
2 łyżeczki miodu
1 łyżeczka sody
POLEWA ORZECHOWA
30 dag orzechów włoskich
1/2 kostki margaryny
2 łyżki miodu
1/2 szklanki cukru
KREM
1/2 litra mleka
2 łyżki mąki pszennej

Przepis na ciasto: Zagnieść ciasto z wszystkich składników. Podzielić na 2 części. Na jeden placek nałożyć polewę orzechową. Piec po 15 minut w temperaturze 180 stopni C.
Przepis na polewę: Margarynę rozpuścić na patelni na małym ogniu, dodać miód i cukier - wymieszać. Dodać orzechy i prażyć przez 3 minuty.

2 komentarze:

  1. zastanawiam się czy to czasem nie to samo co znany mi orzechowiec tudzież snikers ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. lubię takie ciasta jeść, niekoniecznie je robić, bo są pracochłonne, a ja jestem mały leń :)

    OdpowiedzUsuń